Ribnjak ND

Ribnjak ND

Novi Pazar – Ribnjak „Vojin Popović“ ponovo je počeo sa uzgojem i prodajom kalifornijske pastrmke. Očišćeni su bazeni, napravljeni novi objekti i mrestilišta, a vlasnici i menadžeri očekuju da će vrlo brzo ovaj nekadašnji brend Novog Pazara, vratiti uspjeh u proizvodnji i prodaji sirove ribe.

Ovaj ribnjak koji je prije privatizacije pripadao istoimenoj holding kompaniji, jedan je od najvećih ribnjaka u Evropi. Sa površinom od 19 000 metara kvadratnih u njemu se odvija kompletan ciklus uzgoja ribe, od inkubacije preko mrijesta do uzgoja matica i finalne faze, razvoja konzumne ribe. Novi vlasnici ubjeđeni da će vrlo brzo ribnjak dostići staru slavu.

U proteklim mjesecima rekonstruisani su ruinirani objekti, izgrađeni magacini, a mrestilište je napravljeno po najsavremenijim standardima sa velikim kapacitetim, očišćeni su postojeći bazeni tako da ribnjak za sada koristi 13 bazena, a nakon klasifikacije ribe će  biti prebačene u 19 drugih bazena.

Novi menadžer, diplomirani inženjer agronomije rodom iz Travnika, Nisvet Lozo, radi kao generalni menadžer ribnjaka i kaže da prve rezultate očekuje već za mjesec dana.  On ističe da voda rijeke Raške itakako pogoduje kalifornijskoj pastrmci koja se ovdje uzgaja.

“ Mi sad u početku ćemo prodavat sirovu ribu mada imamo u planu da u ovoj godini izgradimo riblji restoran, sa jezerom koje će bit neka vrsta atrakcije. Tako da osim izvoza imaćemo ribu kaoja će se prodavati i služiti u restoranu ” , kaže menadžer ribnjaka, Nisvet Lozo.

On naglašava da će već u 2018. godini će se unaprijeiti postojeći objekti i stvoriti mogćnost za preradu ribe, pakovanje i pipremanje.  Ribnjak „Vojin Popović“ već je uspostavio dobru poslovnu saradnju sa ribanjacima širom zemlje i restoranima kojima treba sirova riba. Procjenjue se da je proizvodni kapacitet ribnjaka, koji je zadržao svoje ime „Vojin Popović“, oko 700 tona ribe godišnje.

(sandzacke.rs)

______________